Яку кавоварку вибрати

Консерватизм властивий кожному з нас. Певною мірою і в певних моментах. Я не виняток і один з моїх «моментів» консерватизму - це спосіб приготування кави. У наші дні, коли кавоварки і кавомашини стали звичайним явищем не тільки в ресторанах і кафе, а й кожному будинку, я обожнюю каву, зварену в турці. І особливо за цим рецептом. Може бути тому, що я ніколи не готую його сама, для мене його завжди варять. А що може бути смачніше кави, звареної для тебе Чоловіком? Питання риторичне. І, мабуть, саме через відсутність заангажованості та емоцій в питанні різновидів кавоварок, я можу проаналізувати плюси і мінуси кожної з них.

Отже, з претензією на об'єктивність. Теоретична частина.

Давайте відразу домовимося, що кавоварка і кофемашина - це дві різні речі.

       Кавоварка - пристрій для приготування кави, який не вимагає кип'ятіння води в окремій ємності. Буває різних типів. Але вона не меле кави, не розраховує і не засипає її дозу на порцію напою, не видаляє відпрацьовану каву, не заливає воду, не сигналить і нічого не пише не дисплеї, оскільки його не має. Якщо у вашій моделі є такий додатковий аксесуар як капучинатор або панарелло (той же капучинатор, але механічний), то збити молоко в піну ви зможете, але контроль процесу повністю на вас.

       Кофемашина - пристрій, який по максимуму автоматизує процес. Найбільш «просунуті» хіба що зерна не купують. Кофемашини теж мають різновиди.

  Тут ми поговоримо про найбільш поширені види кавоварок.

1. Ріжкові (еспресо). У назві закладено механізм приготування. Бойлер заповнюється водою. Мелена кава утрамбовується в спеціальний ріжок, розрахований на 1 або 2 чашки еспрессо. Пар під високим тиском проходить через каву і виливається в чашку. У процесі приготування утворюється ароматна пінка (крема), яку так цінують справжні любителі кави. Чашки дуже рекомендуємо прогріти, ідеальною є температура 40 ºС.

     

            На що варто звернути увагу при виборі Рожкової кавоварки.

       Дуже важливим фактором при виборі Рожкової кавоварки є її потужність. Тиск в помпі має становити близько 15 бар, а в ріжку - 9 бар. Такі параметри можуть забезпечити тільки кавоварки потужністю від 1000 до 1700 бар. Також завдяки високому тиску з кавового порошку забирається максимальна кількість ароматичних і корисних речовин. Це дозволяє знизити витрати кавових зерен.

         Смак напою буде залежати від матеріалу, з якого виготовлений сам ріжок. Метал сприяє гарному прогріванню кави, в результаті напій буде густим, з насиченим смаком і пишною піною. Пластмаса може вплинути на насиченість і надати кислуватий смак.

         На смак також вплине і ваше вміння правильно спресовувати кавовий порошок: не надто туго і не надто слабо.

        Температура нагріву води в бойлері має бути в межах 87-95 ºС.

Крім цих основних параметрів, можете звернути увагу на наступні моменти.

  • наявність капучинатора (автоматичного або механічного);
  •  в деяких моделях є функція використання кави в чалдах;
  • наявність спеціального клапана для захисту від перевищення тиску пара і перегріву;
  • наявність двох помп, що дозволяють готувати одночасно еспресо і капучіно;
  • наявність індикатора роботи, рівня води, температури кави.

    Переваги цього виду кавоварок:

  • доступна ціна
  • зручність в експлуатації;
  • готує не тільки еспресо;
  • винекнення пінки;
  • можливість використання різних сортів кави.

    недоліки:

  • потрібні навички при утрамбуванні кавового порошку.

 

2. Краплинні (американо). Цьому виду кавоварок можна сміливо віддати друге місце за популярністю.

                 Нескладна конструкція була придумана паризьким архієпископом ще в 1800 році і складалася з двох судин - один для гарячої води, другий для збору готового напою, - і матерчатого фільтра. Принцип приготування кави залишається незмінним до наших днів. У кавоварці є відсіки для холодної води і для готової кави. Вода під впливом високої температури перетворюється в пар, який піднімається у верхню частину приладу. Там, внаслідок втрати температури, пара починає конденсуватися і перетворюватися в краплі, температура яких становить 87-98 ºС. Через отвір ці краплі падають прямо в фільтр з кавовим порошком і, повільно просочуючись, вбирають аромат і смак кави. Уже готовий напій збирається в кавнику (скляному глечику), який знаходиться на підігрівачі. При вийманні кофейника з кавоварки спеціальний затвор припиняє подачу готової рідини. Не слід занадто довго тримати кавник поза кавоваркою, так як занадто великий обсяг зібранної кави може прорвати фільтр.

           

Цей тип кавоварок хороший для любителів холодної кави, цінителів фортеці, але якщо для вас важливий передусім аромат, то, мабуть, це не ваш вид кавоварки. Для любителів міцної кави цілком підійдуть моделі з низькою потужністю від 750 до 800 Вт, так як вода в них нагрівається повільно і встигає увібрати якомога більше ароматичних речовин.

          Фільтри в крапельних кавоварках можуть бути трьох видів:

1) багаторазовий з нейлону. Розрахований в середньому на 60 використань;

2) багаторазовий з нейлону, вкритий покритий шаром нітриду титану. Так званий, "золотий";

3) паперовий.

     Кавники бувають зі скла, пластику і у вигляді термосів.

    Переваги крапельної кавоварки:

  • доступна ціна;
  • простота - потрібно просто засипати мелену каву;
  • можна приготувати велику кількість кави заданої фортеці за один раз;
  • підігрівач дозволяє зберігати напій гарячим.

    недоліки:

  • під час проціджування вода швидко остигає, кавник потрібно підігрівати, що призводить до втрати аромату.
  • невисокий тиск, що не дозволяє отримати пінку (крема).
  • потребує заміни фільтрів.
  • неможливо приготувати капучіно, інші різновиди кавових напоїв.

     Для поліпшення аромату зерна кави меліть безпосередньо перед приготуванням. Використовуйте великий помел до 0,6 мм.

3. Гейзерні. Перша конструкція була винайдена італійцем Жаком-Августином Ганді в 1827 році. Сьогодні практично в будь-якому господарському магазині Італії ви без зусиль зможете придбати цей вид кавоварки (не забудьте про кілька упаковок меленої кави, в Італії віна чудова) і потім довго насолоджуватися ароматом напою, згадуючи цю чудову країну. Правда, там цей вид кавоварки має назву Мока еспресо або Мока піт. Бувають електричними або для плити.

    

       Основний принцип приготування - принцип фільтрації. У нижній відсік заливаємо воду, в фільтр-відсік, що знаходиться посередині, засипаємо мелену каву, зверху ємність для готового напою і ставимо конструкцію на повільний вогонь. У процесі кипіння вода піднімається по трубці до фільтру-відсіку, вбирає в себе аромат і смак кавового порошку і виштовхується паром в верхню ємність. Тиск в таких кавоварках 1,5 бару, в моделях зі спеціальним клапаном до 4. Краще використовувати каву крупного помелу.

переваги:

  • простота і зручність у використанні;
  • смак кави краще ніж в крапельної кавоварці;
  • оптимальне співвідношення ціна - якість;
  • гейзерну кавоварку (неелектричну) можна використовувати в поході, на дачі;
  • можна заварювати чай, трави.

недоліки:

  • варити потрібно ту кількість порцій, на яку розрахована кавоварка;
  • алюмінієві кавоварки при нечастому використанні окислюються і негативно впливають на смак кави;
  • відсутність пінки.

4. Чалдові. Для приготування кави використовуються чалди - одноразові таблетки з фільтрованого паперу зі спресованим кавовим порошком (4-15 грам). Принцип роботи як у комбінованих кавоварок. Такі машини потрібно заправляти тільки таблетками рекомендованих виробників, інакше смак кави може вийти вельми несподіваним.

                

переваги:

  • простота використання;
  • практично безшумні;
  • контроль витрати кави;
  • простота догляду.

недоліки:

  • обмеження у виборі кави;
  • неможливо регулювати міцність напою;
  • відносно висока собівартість порції.

 

5. Капсульні. З'явилися на нашому ринку відносно недавно. Принцип роботи схожий з чалдовою кавоваркою, але сюди ми завантажуємо капсули. Капсули мають одну велику перевагу - герметичність, а це допомагає правильно зберігати аромат і смак свіжомолотої і утрамбованої в капсулу кави. Капсулу потрібно вставити в заварний вузол машини і натиснути кнопку «Пуск». Капсула проколюється і вода під правильним тиском проходить через каву. Відпрацьована капсула викидається, а еспресо наливається в кухоль.

 

переваги:

  • простота використання;
  • компактність.

недоліки:

  • вибір сортів кави і видів напоїв обмежений асортиментом випускання капсул;
  • щоб отримати пінку, доведеться купити капсули з сухим молоком.

       Мабуть, на цих видах кавоварок і зупинимося. Практична частина за вами, друзі. Залишайте свої спостереження і зауваження. Це може бути цікаво. А про кофемашину поговоримо в наступній статті.

Додати коментар