Часи работи: пн-пт 9:00 – 17:30

Як зварити гарну каву

Є простий, але точний рецепт від мудреця, як заварити хороший чай - "Не шкодуйте заварки" :)

Я ним користуюся і по відношенню до кави.

У турку об'ємом 300 мл сипем чотири чайні ложки з гіркою меленої кави.

 

Я найчастіше використовую каву "Lavazza", куплений в Італії. Гурмани кажуть, що в порівнянні з нашим, різниця є.

Додаємо три чайні ложки цукру, добре перемішуємо і заливаємо окропом. Ретельно перемішуємо і ставимо на самий маленький вогонь. Якщо ви п'єте каву без цукру, не додавайте його. Воду заливати до самого вузького місця в турці.

 

Далі найвідповідальніший етап - "починаємо ростити шапку".

Десь через дві-три хвилини кава починає підніматися і тут дуже важливо не пропустити момент і не допустити кипіння. Як тільки кава почала підніматися, потрібно зняти турку з вогню.

"Ростити шапку" потрібно поступово, знімаючи каву з вогню мінімум чотири рази. Якщо ви поспішаєте і немає часу на ці ігри, можна три рази :)

 

З кожним разом "шапка" буде вище, а кава почне ставати темно-коричневою під стінами турки. Повторюю, головне не поспішати, не йти від турки і не дозволити воді прорватися з-під "шапки". Тим самим ми добиваємося максимальної насиченості і аромату напою.

Після чотирьох разів зняття турки з вогню наша "шапка" виросте на кілька міліметрів і матиме такий вигляд:

 

Кава готова.

Тепер потрібно почекати, щоб шапка осіла на дно. Щоб прискорити процес, можна крапнути на шапку 4-5 крапель холодної води. Але я роблю це рідко. Через деякий час можна потрясти турку, щоб шапка опустилася і не плюхнула в чашку.

Розливаємо каву по чашках (в ідеалі в цьому обсязі 2-3 порції, але це вже за бажанням :). Також за бажанням можна додати кілька грам лікеру Vana Tallinn за смаком.

 

Якщо все це ви зможете повторити на вугіллі, це буде "вершина естетства" і дуже романтично :)

Додати коментар