Матеріал: скло. Набір: 6 стопок , 2 бокала для пива
Об'єм 220 мл. Напій: вино. Набір 6 шт.
Об'єм: 390 мл. Висота: 146 мм. Набір 6 шт
Oб'єм: 750 мл. Напій: червоне вино. Набір з 2 бокалів.
Тип ємності: стопка. Матеріал: скло. Об'єм: 45 мл.
Тип ємності: стопка. Матеріал: скло. Об'єм: 66 мл.
Тип ємності: стопка. Матеріал: скло. Об'єм: 50 мл.
Тип ємкості: стопка. Матеріал: скло. Об'єм: 60 мл.
Питний посуд є в кожному будинку. Ми п'ємо воду, компоти, алкогольні та безалкогольні напої практично щодня, але не замислюємося, з чого саме. А між тим, такі прості жителі кухні, як склянки мають кілька різновидів для окремих напоїв.
Склянкою в барній науці називають ємність об'ємом від 120-150 мл для алкогольних і безалкогольних напоїв. Залежно від того, що в нього прийнято наливати, виділяють кілька видів склянок:
- Коллінз - 230-340 мл, рівної циліндричної форми, в ній подають коктейлі, а також сік і мінеральну воду;
- хайболл - до 270 мл, трохи ширша і нижча, ніж коллінз, використовують для пуншей, крюшонів та інших прохолодних напоїв;
- тумблер - 260-320 мл, невисока, з товстим дном, її наповнюють аперитивними коктейлями та безалкогольними напоями;
- олд-фешн - 180 мл, низька, з товстими стінками і дном, з неї п'ють міцні напої з льодом;
- айриш кава - 180-200 мл, з термостійкого скла, на ніжці, з вушком для зручності, в ній подають гарячий алкоголь і ірландську каву;
- латте - 150-300 мл, конічної форми, розширюється догори, з жароміцного скла, в такій подається однойменний кавовий напій;
- фраппе - 160-250 мл, в формі тюльпана, використовується для холодних густих кавових напоїв;
- пивний стакан - 250-1000 мл, форма найчастіше розширена вгорі, в нього наливають пиво і коктейлі на пивній основі.
Для останнього більш поширена назва келих, але за правилами називається він саме склянкою. В основному вони виконуються зі скла, але, наприклад, подарункові варіанти зустрічаються з кришталю, глини і кераміки.
Келихи і фужери для вин і коктейлів
Здебільшого келихи і фужери використовують для подачі всіляких вин, винних напоїв та екзотичних коктейлів. Однак для кожного виду вина і коктейльного напою також передбачене начиння.
Фужер в класичному своєму визначенні - це вузька посудина з тонкого скла на довгій ніжці, в якій подають тільки мінеральну або фруктову воду, а також крюшони.
У келихів більш широке призначення. Крім знайомих усім для вина і шампанського, є ще кілька специфічних різновидів:
- шампанське блюдце - 120-200 мл, широка кругла чаша на довгій ніжці, в сучасній культурі пиття використовується частіше для коктейлів;
- Маргарита - 200-250 мл, знайомі багатьом любителям однойменного коктейлю;
- Харрикейн - 400-800 мл, по формі нагадує тюльпан, в ньому подають тропічні коктейлі і холодні чаї.
Форма таких келихів дозволяє зберігати і розкривати аромат напою, зберігати його температуру, а також забезпечує комфортне питво.
Чарки для твердого алкоголю і ароматних ликерів
Чарок також існує безліч, як і напоїв, для яких вони призначені. Відмінна особливість самої чарки - це довга тонка ніжка і маленький об'єм. Використовуються вони в основному для пиття міцних алкогольних напоїв і насичених щільних ликерів. Також нерідко чарку використовують в якості мірки для приготування коктейлів.
Щоб організувати цікаву коктейльну вечірку, потрібно зробити всього дві дії: купити правильний барний посуд для пиття і запросити хороших друзів!