Часи работи: пн-пт 9:00 – 17:30

Керамічний посуд на сучасній кухні.

Світ весь час рухається вперед, наша цивілізація розвивається. Стільки всього придумано, винайдено, і все одно періодично ми з вами звертаємось до досвіду наших предків, витягуємо на «світ божий» їх ідеї і знахідки, здмухуючи з них пил століть і даючи їм новий виток у розвитку. І якщо реально взяти в руки лопату і покопатися в цьому «пилу віків» з групою археологів, то, як свідчить практика, найвагомішою вашою здобиччю будуть черепки, іншим словами кераміка.

     Якщо коротко, то слово кераміка означає "глина, що пройшла випалення". Як тільки людина навчилася обробляти цю саму глину, посуд почали робити з неї. Таким чином, з тих часів і до сьогоднішніх днів весь керамічний посуд робиться з натурального екологічно чистого матеріалу. Такий посуд можна розділити на два основних види: власне керамічну і металеву, покриту керамікою. Керамічні каструлі, гусятниці, форми для запікання і тажини - все це не виділяє абсолютно ніяких хімічних домішок, запахів, не вступає в хімічну реакцію з їжею, в ньому немає шкідливих добавок або синтетики. Такий посуд не принесе шкоди людському здоров'ю.

     Наступним позитивним моментом посуду з кераміки є стійкість до механічних пошкоджень і подряпин, а отже лояльність до дерев'яних, металевих і силіконових ложок і лопаток.

     Корпус сучасної керамічного посуду покритий глазур'ю, що не тільки надає зовнішності красивий вид, але і дозволяє не реагувати на агресивні миючі засоби. Такий посуд можна мити будь-яким засобом, а також мити в посудомийній машині.

    У керамічному посуді можна готувати на газових, електричних, склокерамічних поверхнях, тушкувати і запікати в духовці та мікрохвильовій печі. А ось для індукційних плит він не підходить.

     Вироби з кераміки швидко нагріваються. У такому посуді зручно і можна (на відміну від тефлонового посуду) зберігати вже приготовану страву, так як завдяки властивостям глини цей посуд довго тримає первісну температуру, і гарячий борщ довго залишатиметься таким, а холодний квас холодним. В такому посуді врешті решт просто зручно зберігати крупи та інші запаси, так як там навряд чи заведуться жучки та інші комахи.

           Є моменти, про які слід пам'ятати, якщо ви хочете продовжити термін служби вашої керамічного посуду.

    По-перше, якщо ви використовуєте «чисту» кераміку, а не виріб з керамічним напиленням, то не варто ставити його відразу на максимальний вогонь. Збільшуйте нагрів поступово.

     Наступне. Кераміку має пористу структуру. Ви можете отримати користь з цього. Перед приготуванням їжі занурте посуд в холодну воду хвилин на 10. Вона накопичить вологу і потім віддасть її страви в процесі приготування. Але в той же час пориста структура може зіграти з вами злий жарт. Адже вона не тільки віддає, але і накопичує. Тому кераміку, не покриту глазур'ю, так складно відмити від жиру, і тому для риби і м'яса краще використовувати різні ємності. Аромат першого сорту кави, звареної в керамічнії турці, може перешкодити розкритися всім відтінкам подальшого сорту. Якщо ж керамічний посуд покритий усередині глазур'ю, перерахованих вище проблем у вас не виникне.

     Міцність не є виграшним моментом керамічного посуду, тому поводитися з ним треба обережно. Удари можуть утворювати відколи і мікротріщини. Не варто піддавати вироби з кераміки різким перепадам температур. Знявши з плити, не ставте на мокру поверхню або під холодну воду, з холодильника на гарячу конфорку. Сковороди з керамічним покриттям теж не варто відразу після смаження на них кидати під холодну воду, замочувати надовго. Керамічне покриття може не витримати, дати мікротріщини, а то і зовсім відколотися. Готувати на такій сковороді можна, але їжа почне прилипати і масла для смаження потрібно буде значно більше.

     Багато хто вважає, що страви в такому посуді виходять ароматніші і смачніші, тому великою популярністю сьогодні користуються не тільки каструлі та сковорідки з керамічним покриттям, але і горщики для запікання, Тажини. Різноманіття колірних рішень дозволяє вдало вписуватися такому посуду в дизайн кухні в будь-якому стилі, від провансу до класики. Безпека для здоров'я, термоефект, цінний подарунок - усе це керамічний посуд. Не дарма кажуть, що все нове - це добре забуте старе ...

Додати коментар