Часи работи: пн-пт 9:00 – 17:30

Що потрібно знати при покупці емальованого посуду.

Купуючи емальований посуд, господиня сподівається отримати якісний товар, який прослужить не один місяць. Для того, щоб ці очікування виправдалися, краще купувати посуд вже перевіреного виробника і звернути увагу на ряд моментів.


Посуд якого виробника вибрати?

Імпортні виробники емальованого посуду готові дати фору нашим, вітчизняним, в зовнішньому вигляді своєї продукції. У деяких випадках їх емаль відрізняється більшим блиском і гладкістю / рівністю покриття. Ці моменти залежать від способу нанесення емалі на виріб. Сьогодні існує два основних способи - занурення і напилення. Напилення дає більш ровне покриття і презентабельний зовнішній вигляд. Але і шар емалі при такому способі нанесення буде тонше. Другий спосіб, спосіб занурення, дозволяє домогтися більш щільного шару емалі. А це збільшує термін служби емальованих виробів.
Недоліки виробів, виготовлених способом занурення, полягає в наявності слідів від голок, на які це саме виріб ставилося в процесі виробництва. Ви бачите їх на зовнішній стороні дна каструлі, чайника, але вони не несуть у собі небезпеку. Адже до покриття емаллю на заготовку був нанесений шар грунтовки, яка закриває метал і не дає йому руйнуватися. Про згубний вплив на їжу мови взагалі не йде, оскільки це зовнішня сторона. Сліди від цих самих штирів не видно на виробах з нержавіючим обідком. Ці заготовки спиралася на штирі безпосередньо кромкою і поглиблення від них вдається успішно закривати нержавіючим обідком.


Звичайно ж, всередині емальованих виробів пошкодження не допускаються. Якщо ви бачите на внутрішній стороні каструльки щось підозріле, проведіть по поверхні пальцем. Скол відчувається відразу. Якщо ж поверхня гладка, то цілком можливо, що
а) на поверхню потрапила емаль іншого кольору
б) був незалив при першому зануренні, але при другому цей дефект був виправлений, хоча грунтовка просвічує.
в) на внутрішній поверхні в місцях з'єднання деталей або місцях зварювання шар емалі не завжди суцільний. Нехай це вас не лякає. Адже перший шар грунтовки присутній взавжди і це не дасть волозі взаємодіяти з металом і розвиватися корозії. Ці моменти допускаються ГОСТом. Відмітка ГОСТу має бути присутня на виробі.


Зверніть увагу на колір емалі. Сьогодні виробники посуду пропонують всілякі колірні рішення, але все ж внутрішня поверхня може бути пофарбована лише в певні кольори. Допустимими є білий, вершковий (колір слонової кістки), чорний, коричневий, сіро-блакитний або синій кольори. Це обумовлено тим, що для додання кольору в емаль додають забарвлює пігмент, до складу якого можуть входити солі кадмію, сполуки марганцю і інші шкідливі метали.


Емальовані каструлі відмінно підходять не тільки для приготування їжі, але і для зберігання. Не варто готувати в таких каструлях молочні супи, в'язкі каші.
Відмити залишки пригоріла їжі можна, якщо наповнити ємність водою з сіллю або харчовою содою і залишити на деякий час. Потім протріть виріб м'якою мочалкою або щіткою.

Додати коментар